DEPREM MAĞDURLARI FOÇA’DA OTEL VE EVLERE YERLEŞTİRİLİYOR
KAHRAMANMARAŞ merkezli iki büyük depremle yüzyılın felaketini yaşayan 10 ilden depremzedeler, İzmir’in turistik ilçesi Foça’daki otel, pansiyon ve rezidanslarda misafir edilmeye başlandı. İlk etapta Kaymakamlık, Belediye, bazı sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar 25 ailenin geldiği ilçede yaralara derman olması için birlikte çalışıyor.
Kahramanmaraş’ta Türkiye’yi kasıp kavuran iki depremin ardından Foça’da ilk günden itibaren toplanan yardımlar gönderilmeye devam ederken, arama kurtarma gönüllüleri ve bazı kamu kurumlarının çalışanlarından oluşan ekiplerin depremde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. bölge. İlçede bulunan oteller ve resmi pansiyonlar, depremzedelerin konaklaması için odalarını hazırladı. Bazı vatandaşlar yazlıklarını veya boş evlerini çevredeki ailelerin kullanımına sundu. Evlerin eşya ve diğer ihtiyaçları mahalle halkının el birliği ile karşılanmaya çalışılmaktadır.
İlk etapta AFAD veya Kaymakamlıklara sevk edilen 25 aile ilçede misafir edilmeye başlandı. Depremzedeler, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ile Ege Turistik İşletmeler ve Konaklama Birliği Lideri (ETİK) Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler tarafından karşılanarak otellere yerleştirildi. Barınacak diğer depremzedelerin kendi imkanlarıyla, toplu taşıma araçlarıyla, gönüllülerle veya bölgeye yardım taşıyarak boş araçlarla geri dönerek Foça’ya nakledilmeye çalışıldığı bildirildi. ÇOCUKLAR DA VAR
Otellerde barınma ve beslenme ihtiyaçlarının yanı sıra psikolojik destek de sağlanmaya çalışılan depremzedeler arasında çocuklar da yer alıyor. Minikler sakin ve huzurlu ortamda oyunlar oynarken, zaman zaman ailesiyle ilçeye gelen Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nden 3. sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Eylül Albayrak çok sevdiği piyanosunun başında duruyor ve çaldığı müzikle onlara moral veriyor. Eylül Albayrak, Hatay Kırıkhan’dan Foça’ya kendilerine sağlanan ortam için teşekkürlerini ileterek duygularını dile getirdi. 9 kişiyiz. Benden başka annem, babam, erkek kardeşim, anneannem, dedem, teyzem, amcam ve halam. Çok büyük bir şok yaşadık. “Büyüklerimiz bizi buraya getirdi” dedi.
‘DEPREM OLDUĞUNDA UYANDIK’
Müstakil evlerde yaşamalarına rağmen ağır hasar aldıklarını vurgulayan Aysun Ünlü, beyin sarsıntısını Kahramanmaraş’ın merkez ilçesi Dulkadiroğlu’nda yaşadıklarını söyledi. Ünlü, “İzmir’den tanıdıklarımızın araçlarıyla buraya geldik. AFAD ekibi bize yer ayırdı. Deprem olduğunda uyanıktık. Uyanmasaydık belki çıkamayacaktık. Evimiz ağır hasar gördü mahallemize henüz giremedik insanlar birbirini kurtaramadı Allah herkesin yardımcısı olsun 7 ve 14 yaşlarında iki çocuğum var ikiside burada eşimle geldik “Kayınvalidem ve büyüğümüzün ailesiyle birlikte toplam 10 kişi buraya geldik” dedi.
‘Sokaktan çıkmamız 2 saate yakın sürdü’
Hatay’ın Kırıkhan ilçesinden gelen Burak Uyar, depremde uyuduklarını belirterek, sarsıntıdan çok kıyamet yerini andıran bir gürültüyle uyandık. Yataktan fırlayıp koridora ulaştığımda ve ailemi aradığımda kimseyi duyamadım. Binamız yıkılmadı ama ağır hasar gördü. Kolonlar, kirişler, her şey kırık. kardeşime ulaştım Enkaz nedeniyle sokaktan çıkmamız yaklaşık 2 saat sürdü. Etrafımızdaki birçok bina çökmüş, yolları kapatmıştı. Sonra 3 gün araçlarda yattık. Ailemiz perişan oldu. Soğuk çekilecek gibi değildi. Araçlarda zehirlenme ihtimali vardı. Hatay’ın Kırıkhan İlçesi, merkez Antakya İlçesi, Samandağ yıkıldı. Yerde metrelerce çatlak oluştu ve araçlar gidemedi. Çadır ihtiyacı had safhada. İnsanlar ısınamaz. Hayatta kaldık. Ama hayatta kaldığımız için, hayatta kaldığımız için mutlu olamayız. Merhum eşimizi, dostumuzu, her şeyimizi kaybettik. İlçemizi kaybettik. Tanıştığım insanlar, yaşayanlar, hayatta kalanlar geri dönmeyi düşünmüyor. Başka bir yerde bir hayata başlamak istediklerini söyledi.
‘SİTE TAMAMEN ÇÖZÜLDÜ’
İzmir’in Menemen ilçesinden yardım araçlarıyla Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden Foça’ya geldiklerini söyleyen Güley Balta, yaşadıkları sitenin tamamen çöktüğünü söyledi. Axe, tüm komşularımız ezildi. O sırada binanın içinde değildik. Başka bir yerdeydik. Böylece kurtulduk. Kızım, damadım, oğlum da buraya geldi, dedi.
‘YARALARI BİRLİKTE SARACAĞIZ’
Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, günün birlik ve beraberlik günü olduğuna işaret ederek, ilçenin bu afetin acısını azaltmak için ilk günden itibaren seferber olduğunu söyledi. Kaymakam Türköz, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen büyük depremin ilk gününden itibaren aziz milletimizin takdirini, cömertliğini ve ayrıcalığını bir kez daha gösterdi. Yardımlarımız tüm illerden bölgeye gitmeye başladı. Dayanışmanın en güzel örneklerini Türkiye’miz gösteriyor. Foça olarak ilk günden itibaren yardımlarımızı toplamaya başladık. Tırlarımızı, tırlarımızı gönderdik. İmkanı olan vatandaşlarımızla birlikte gıda, giyecek, soba, seyyar tuvalet gibi ihtiyaçları geri alacağız. Bölgeden kendi imkanlarıyla veya AFAD aracılığıyla gelen vatandaşlarımız var. Bu durumda ilçemizde 3 otel şimdilik misafirlerimizi kabul etmiştir. Şimdi barınak sağlıyorlar. Onun dışında akrabalarının yanında kalan ailelerimiz var. Bir miktar konutumuz var. Şu anda 25 aile var. Bugün yolda giden aileler var, yolda. Sayımız her geçen gün artıyor. Onun dışında kamuya ait tesislerimiz var. Hazırlıklarımızı yaptık. Açık cezaevi var. Onlar da hazırlıklarını yaptılar. Altyapıyı hazırladık. Misafirlerimizi ağırlamak için elimizden geleni yapacağız. Milletimize teşekkür ederiz. İnşallah bu yaraları birlikte saracağız” dedi.